Bortbjudna

2012-01-28
Häromdagen blev vi bjudna på middag hos Eriks mamma Monic och hennes sambo Håkan.
Det var en trevlig kväll med gott sällskap, vin och väldigt god mat!

Moniqe slänge ihop en jättegod asiatisk-inspierad pastasås med räkor, zucchini, purjolök, chili,
ingefära, vitlök och grädde.



Till efterrätt fick vi glass toppad med den nya Salmiac-creme från tillverkarna av nöt-creme.
Jag älskar nöt-creme och jag älskar salmiak så jag var helt säker på att detta skulle bli en fullträff för mig,
men tyvärr var vi alla rörande överens om att Salmiac-cremen inte alls smakade salt, utan snarare sött och ja, jag vet inte, grynigt på något sätt. Inget vi kommer att köpa igen alltså. Glassen var god iallafall! :)



En fin kväll!

/ Johanna

Tapastallrik

2012-01-26
Eftersom jag är gräsänkling idag och därför att jag avskyr att bara laga mat till mig själv
så slängde jag ihop en liten tapasbricka. Erik brukar alltid klaga på att våra pålägg alltid tar slut så fort och här har han förklaringen. När katten är borta.. :)

Tallriken består iallafall av:
Bränneboskinka
en jättestakt salami
Icas blandade eco-oliver
coctailtomater
ost
skivade champinjoner med olivolja, limezest, parmesan, salt och peppar.



Mums!

Grön ärtsoppa

2012-01-21
Det har blivit mycket grönt denna vecka, bland annat blev jag så sugen på denna gröna ärtsoppa
som jag kokade ihop på gröna ärtor, buljong, lite vitlök och lök. För att få lite varitaion i smaken
droppade jag några droppar tryffelolja över innan jag serverade den.



Ja, jag vet inte vad som hände riktigt. Den blev faktiskt inte alls som jag hade tänkt mig och denna gång
kan jag inte skylla på sjukdom! :) Någon grön ärtsoppa kommer jag nog faktiskt inte äta på länge igen,
den smakade alldeles för mycket av - suprise suprise: gröna ärter.

/ Johanna

Gröna sesambiffar

2012-01-18
Det äts faktiskt inte bara onyttiga rätter i vårt hus, häromdagen gjorde vi vår variant av receptet på zucchinibiffar som ni kan hitta på Trattoria.nu !

Vi tog:
1 liten zucchini
1 burk borlottibönor
2 klyftor vitlök
1 liten gul lök
salt
peppar
olja
sesamfrön

Riv zucchinin på den grova sidan på rivjärnet och krama ur vattnet. Mixa borlottibönorna och blanda ihop till en smet tillsammans med zucchinin. Hacka löken och vitlöken fint och tillsätt till smeten. Krydda med salt och peppar och forma biffar. Vänd biffarna i sesamfrön och stek tills de har fått fin färg.

Jag slängde ihop en liten kall sås till:
2 dl turkisk youghurt
1/2 lime
1 klyfta vitlök
salt
cayenne
mynta



Vi serverade dem med en liten grönsallad till, mer behövdes inte eftersom de var väldigt mättande!

Biffarna blev goda men det finns en del saker vi skulle förbättra tills nästa gång;
vi skulle till exempel försteka löken innan vi har i den i smeten. Biffarna fick en liten bismak av rå lök.
Sedan skulle vi också varit duktigare på att krama ur vattnet ur zucchinin eftersom de blev lite för lösa i konsistensen. Slutligen skulle vi kanske haft i lite svamp, morot eller någon annan grönsak som skulle ha gett lite mer "tryck" i dem!

Annars är vi nöjda med resultatet, framförallt eftersom biffarna kändes som en egen rätt, inte som ett komplement till något.

/ Johanna

Pizza

2012-01-17
I helgen blev jag fruktansvärt sugen på pizza! Jag brukar försöka begränsa pizzaintaget
eftersom det inte är så svårt att räkna ut att vitt bröd och smält ost inte är jättehälsosamt,
men ibland måste man ändå få vara lite onyttig!

Min pizzadeg är väldigt enkel och jag använder samma grundrecept på alla möjliga degar, den
brukar funka bra oavsett vad det är man bakar. Till pizza halverar jag degen.

1 pkt torrjäst (ska du göra en söt deg - välj en för söta degar)
6 dl ljummet vatten
en nypa socker
en skvätt olja
en nypa salt
Vetemjöl (så mycket som behövs för att få en smidig deg)

Gör jag pizza låter jag bara degen jäsa så länge som det tar att fixa fyllningen, gör jag bröd låter jag degen jäsa ca en timme, formar bullarna eller bröden och låter dem jäsa till dubbel storlek.

Jag brukar ha en tomatfyllning på pizzan som jag har tolkat fritt ifrån Jamie Olivers pizzarecept:

Två stora mogna bifftomater, eller tre mindre
olja
salt
peppar
oregano
två vitlöksklyftor

Hacka tomaterna och krama ut vattnet ur dem. Lägg dem i en skål och tillsätt olja, vitlök och kryddor.

Fyllningen till pizzan är såklart valfri!
Jag hade på min favoritfyllning: rökt skinka, ost, champinjoner och oliver!



Grädda den i ugnen på 220 grader tills du kan göra ett stickprov på degen och fyllningen ser klar ut!



Ät och njut! :)

/ Johanna

Som jag trodde!

2012-01-16
Precis som jag trodde var Bulesque sådärbra! Den påminner rätt mycket om Coyote Ugly som inte heller vann några Oscars direkt. Det var väl ingen överaskning att skådespeleriet var sådär eftersom det är Cher och Christina Aguilera som spelar huvudrollerna, däremot var dansnummerna häftiga (betydligt roligare än i Coyote Ugly) och jag ser ännu mer fram emot kursen!






Burlesque!

2012-01-14
Idag anmälde jag mig till en danskurs baserad på filmen Burlesque!

Har dock inte sett filmen ännu, men jag får väl ta och göra det innan kursstart..
Tyvärr har den inte fått någon jättebra kritik precis, men dansnummerna verkar asroliga!

Det ska bli så himla roligt att dansa loss lite och dessutom är det en jättebra träningsform.

http://www.youtube.com/watch?v=p2r_8l1c2nQ


Snabbmat!

2012-01-14
Eftersom jag har pluggat till en tenta de senaste dagarna har det varit mycket snabbmat här hemma.
Vi passade bland annat på att prova Mrs Chengs Tom Kha Thai-soppbas! Basen består bland annat av kokosmjölk, ostronskivling, galangal, citrongräs, socker, salt och kaffir limeblad och var riktigt god.

Vi tillsatte stekt kyckling, lite extra svamp, chili och salladslök och åt nudlar till. Det blev faktiskt jättegott och vi kommer definitivt att göra detta igen när vi har det lite stressigt. Vill man ha en billigare rätt kan man till exempel göra den helvegetarisk och bara tillsätta extra svamp. Jag skulle önskat att vi hade lite färsk koriander att garnera med, men man kan inte få allt här i livet! :)



/ Johanna




ICA Student!

2012-01-08
Jag älskar ICA Student!

Är man student och inte har ett ICA-studentkort borde man skaffa det BUMS.
Jag och Erik sparade nästan 100 kronor i rabatter senaste gången vi var och handlade,
det är ju rätt mycket om man lever på studiemedel. Dessutom får man poäng för varje köp som sedan omvandlas till matcheckar när man uppnått en viss summa, och som student dubblas poängen varje gång man köper, så vi har fått tillbaka över hundra kronor i matcheckar!

Jag inser att detta låter som värsta reklamen för ICA, men jag är så nöjd att jag måste tipsa om det!
Det är dessutom gratis så länge man studerar. Bara bra saker alltså! :)



Jepp. Ica-kort rules!

/ Johanna

Boeuf Bourguignon

2012-01-07
Igår åkte jag och Erik och storhandlade. Vi hade skrivit upp en detaljerad matlista för de följande två veckorna
för att inte köpa på oss en massa onödiga matvaror men väl i butiken hittade vi ett erbjudande vi inte kunde motstå; högrev för 59 kr/kg.

Eftersom både jag och Erik älskar Boeuf Bourguignon åkte vi hem med vårt kilo högrev
och invigde vår nyinköpta Le Creuset-gruta!

I vår boeuf ingår:
1 kg högrev
2 stora gula lökar (vi glömde att köpa små steklökar, annars använder vi sådana)
1 pkt Bacon
1 stor morot
En handfull champinjoner (helst små, men igår hade vi bara stora, i klyftor)
3/4 flaska gott rödvin
ca 2 buljongtärningar upplösta i ca 4 dl vatten
2 lagerblad
4 klyftor vitlök
peppar
timjan
oxfond



Vi började med att fräsa bacon och sätta det åt sidan. Vi stekte sedan köttet i baconfettet.
När köttet hade fått färg hällde vi tillbaka baconen i grytan och tillsatte de andra ingredienserna.



Vi hällde på vinet, vattnet, buljongen och krydddorna och lät koka under lock i cirka 3 timmar.
Grytan är färdig när man kan dela en köttbit med händerna, den ska nästan falla isönder när man tar upp den!



Till boeufen åt vi ris, även om det vanligaste är att ha potatis till. Gott!



Det är verkligen skönt med storkok eftersom man plötsligt får flera lyxiga luncher att se fram emot! :)

/ Johanna

Bertils goda hummerfond

2012-01-03
När vi nu hade hummer på menyn på nyårsafton tyckte vi att nyårsdagen var ett perfekt tillfälle
att göra hummerfond på! Det var min pappa som tog sig an uppgiften och det är därför fonden
blir uppkallad efter honom!

Jag måste ha vaknat lite ur min sjukdimma för jag lyckades föreviga varje steg med Eriks mobilkamera.



Pappa började med att grilla skalen i ugnen på 220 grader tillsammans med:

En rödlök
En halv purjolök
Fyra vitlökar
En halv fänkål
En palsternacka
Två morötter

Men han hälsar att det var ett klassiskt fall av "Man tager vad man haver",
vilka rotfrukter som helst skulle ha passat!

Han lade sedan de grillade skalen och rotfrukterna i en gryta med vatten, cirka 3-4 dl vitt vin
och en buljongtärning. För att få ut så mycket av smakerna som möjligt stötte han skalen med en potatisstöt.



Och lät det koka upp.

Sedan tillsatte han:
Dill
Fänkålsfrön
Vitpepparkorn
Lagerblad
En citron i bitar

Efter det fick fonden koka en timme under lock.




Sedan åkte locket av och det fick reducera till hälften för att smaken skulle koncentreras.



Efter att buljongen hade reduceras silades den, och Voila! Här har du Bertils goda hummerfond!



Hummerfond kan användas till allt möjligt gott, till exempel goda såser.
Pappa gjorde en mycket god hummersoppa av just denna, genom att bland annat tillsätta saffran och grädde!

/ Johanna

På önskelistan!

2012-01-03
På dagens önskelista hittar vi silverbestick! Min favorit är modellen "Vasa" från MEMA GAB.


Jag tror dock inte att vi kommer äga en uppsättning på ett bra tag, Erik höll på att falla av stolen
när jag berättade hur mycket det skulle kosta! :)




Nyårsmiddagen

2012-01-03
Eftersom jag fortfarande är sjuk är det fortfarande lite dåligt med uppdateringen!
Jag är dessutom lite virrig och glömde att fotografera två av tre rätter på vår nyårsmiddag.

Vår nyårsmiddag bestod iallafall av:

Hummer med vitlöks och dillbröd samt två såser.

Ungsbakad hälleflundra med ris och saffranssås.

Citrontarte med fruktsallad och mangosorbet.

Hummern var så klart supergod och det är också anledningen till att det inte blev något foto på den,
jag kom helt enkelt inte på att jag skulle ta en bild på den förren den var uppäten!

Hälleflundran var mjuk som smör och Erik hävdar att saffranssåsen var den godaste sås
han någonsin har ätit. Detta lyckades jag faktiskt få en bild på:



Effterätten däremot. Ja, vad kan man säga? Det var jag som skulle fixa den och jag får skylla på att jag var sjuk.
Den blev inte riktigt som jag hade visualiserat den om man säger så, tur då att man är bland sin familj och
vänner som älskar en, och som äter den med glädje ändå!

/ Johanna



Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus