Bertils goda hummerfond
2012-01-03
När vi nu hade hummer på menyn på nyårsafton tyckte vi att nyårsdagen var ett perfekt tillfälle
att göra hummerfond på! Det var min pappa som tog sig an uppgiften och det är därför fonden
blir uppkallad efter honom!
Jag måste ha vaknat lite ur min sjukdimma för jag lyckades föreviga varje steg med Eriks mobilkamera.
att göra hummerfond på! Det var min pappa som tog sig an uppgiften och det är därför fonden
blir uppkallad efter honom!
Jag måste ha vaknat lite ur min sjukdimma för jag lyckades föreviga varje steg med Eriks mobilkamera.
Pappa började med att grilla skalen i ugnen på 220 grader tillsammans med:
En rödlök
En halv purjolök
Fyra vitlökar
En halv fänkål
En palsternacka
Två morötter
Men han hälsar att det var ett klassiskt fall av "Man tager vad man haver",
vilka rotfrukter som helst skulle ha passat!
Han lade sedan de grillade skalen och rotfrukterna i en gryta med vatten, cirka 3-4 dl vitt vin
och en buljongtärning. För att få ut så mycket av smakerna som möjligt stötte han skalen med en potatisstöt.
Och lät det koka upp.
Sedan tillsatte han:
Dill
Fänkålsfrön
Vitpepparkorn
Lagerblad
En citron i bitar
Efter det fick fonden koka en timme under lock.
Sedan åkte locket av och det fick reducera till hälften för att smaken skulle koncentreras.
Efter att buljongen hade reduceras silades den, och Voila! Här har du Bertils goda hummerfond!
Hummerfond kan användas till allt möjligt gott, till exempel goda såser.
Pappa gjorde en mycket god hummersoppa av just denna, genom att bland annat tillsätta saffran och grädde!
/ Johanna
En rödlök
En halv purjolök
Fyra vitlökar
En halv fänkål
En palsternacka
Två morötter
Men han hälsar att det var ett klassiskt fall av "Man tager vad man haver",
vilka rotfrukter som helst skulle ha passat!
Han lade sedan de grillade skalen och rotfrukterna i en gryta med vatten, cirka 3-4 dl vitt vin
och en buljongtärning. För att få ut så mycket av smakerna som möjligt stötte han skalen med en potatisstöt.
Och lät det koka upp.
Sedan tillsatte han:
Dill
Fänkålsfrön
Vitpepparkorn
Lagerblad
En citron i bitar
Efter det fick fonden koka en timme under lock.
Sedan åkte locket av och det fick reducera till hälften för att smaken skulle koncentreras.
Efter att buljongen hade reduceras silades den, och Voila! Här har du Bertils goda hummerfond!
Hummerfond kan användas till allt möjligt gott, till exempel goda såser.
Pappa gjorde en mycket god hummersoppa av just denna, genom att bland annat tillsätta saffran och grädde!
/ Johanna
1 Comments
Bertil
Mums! Visseligen jävig men ändå!
Trackback