Nässelsoppa

2012-04-03
Igår kom Eriks kompis förbi och då tyckte jag att det var ett ypperligt tillfälle att
tillaga nässlorna som jag plockade när vi var på landet.

Varken Erik eller hans kompis hade ätit nässelsoppa tidigare, så det var extra kul att kunna bjuda på det!



Det är ju nu på vårkanten som man ska laga nässelsoppan, när nässlorna är späda skott.
Men akta! Även om skotten är små, bränns de som stora nässlor..

Jag började med att skölja av nässlorna och koka upp en liter vatten tillsammans med lite salt
När vattnet kokade lade jag i nässslorna och två vitlöksklyftor
Jag lät det koka i 5 minuter innan jag silade av spadet i en skål
och lade nässlorna i en annan

Jag finhackade nässlorna och vitlökarna samtidigt som jag hettade upp olivolja i en kastrull.
När oljan var varm hade jag i ca 5 msk vetemjöl och rörde om så att det inte blev några klumpar,
sedan vispade jag sakta i nässelspadet.

När allt spadet var iblandat och det inte fanns kvar några klumpar från mjölet
vände jag i nässel - och vitlökshacket.
Jag rörde i ca 1 1/2 msk buljongpulver samt lite extra peppar.
Sedan tillsatte jag ca 1 dl grädde och smakade av igen och kryddade lite extra.

Jag serverade soppan med ett halvt kokt ägg och fyllt bröd!



Den blev väldigt populär! :)




Kalvfilé på landet

2012-04-02
I helgen samlade jag och Erik ihop pick och pack och drog till landet,
vi hade blivit mutade av mina föräldrar att byta arbetskraft mot kalvfilé!

Så på kvällen, rejält hungriga efter en dags trädgårdsarbete, lagade vi Kalvfilé Provencale med rödvinsås!



Det var dessutom inte alls svårt!

* Skala 3 potatisar per person och skiva dem i skivor. Lägg potatisen på en plåt och ringla rikligt med olivolja      på, salta och peppra. Vi tillsatte dessutom lite färsk rosmarin, men man kan krydda lite som man vill.

*Låt kalvfilén bli rumstempererad och krydda den sedan med vitpeppar och salt
Bryn sedan hela filén i en gjutjärnspanna  i lika delar olja och smör tills den får färg.

*Vill man göra en rödvinssås till hackar man 2 charlottenlökar och steker dem i samma panna tills de är genomskinliga, sedan deglacerar man pannan genom att hälla i rödvinet. Häll sedan i lite buljong, viltfond, tomatpuré och kryddor och låt reducera.

Erik reducerar sås! :)






*Lägg den hela filén ovanpå potatisbädden, stick in en kötttermometer i den och släng in plåten i ugnen på 200 grader. Vänta tills termometern visar 60 grader, ta då ut köttet och låt det vila minst 15 minuter under foliepapper. Låt potatisen vara kvar i ugnen tills den är färdig och lite krispig.

*Under tiden köttet vilar så gör man vitlökssmöret, det är bara att blanda vitlök, salt och smör. Eftersom Erik är allergisk mot persilja hade vi inte i någon, men vitlökssmör brukar bli goadst med persilja i!

* Dela filen i lagom stora bitar, och placera ut ovanpå potatisen. Klicka på vitlökssmöret och släng in plåten i ugnen igen tills vitlökssmöret har smält.



* Häll i vispgrädde i den reducerade såsen och smaka av! Vi hade i lite Hallonbalsamico för att få lite sötma i såsen, men smaka av den så att den passar dig!



*Ät!

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus