Skriva

2012-02-28
På sista tiden har jag kommit igång med skrivande ordentligt.

Jag satte som mål att ägna runt två timmar per dag åt boken på något sätt,
antligen genom att reseracha eller skriva, och än så länge har jag faktiskt hållit det!

Det är så spännande att se berättelsen växa fram och märka hur alla ens tankar hittar sin plats.

Det kanske blir något av det här ändå!




Luna

2012-02-28
Dåligt med matbilder på sista tiden - jag vet! Detta beror mest på att jag inte har kommit ihåg
att fota maten när jag har lagat den, samt på en ovanligt tråkig matvecka. Det blir lätt så i slutet på månaden!

Så förlåt för det - här kommer en bild på Luna som plåster på såren!



/ Johanna

Finbesök

2012-02-22
Igår hade vi finbesök! Min kusin, som jag inte träffat på länge, länge, har flyttat hit!
Jag bjöd så klart hit henne på en kopp kaffe.

Som ni kanske har läst från mina tidigare inlägg har jag en konstig idé om att jag måste bjuda
på hembakad tårta/paj/kakor när jag får besök, men planerar typ aldrig för det.
Detta resulterar ofelbart i att jag panikar sisådär en timme innan folk kommer eftersom jag
naturligtvis inte har hunnit baka något.

Så vad gör man då? Jo, man vänder sig till sin sambo med hysteri i blicken som för
husfridens skull ställer sig och bakar chokladkaka!



Såhär fin blev den! Här hittar ni receptet: http://www.recepten.se/recept/kladdkaka.html
Vår vana trogen ändrade han lite i receptet och tillsatte hackad mörk choklad med chili i!

Tur att jag har Erik ibland! :)

/ Johanna


Cheviche

2012-02-20
Häromveckan var jag bjuden på tvårätters middag hemma hos en killkompis, och som förrätt
bjöd han på en cheviche (eller en sheriff som han kallar det). Jag blev helt förälskad
i denna rätt och var så klart tvungen att göra den hemma sen.



För två personer:
1/2 mogen mango
3 små avodaco
en handfull räkor för varje person
1/3 stark chili
salt
1 1/2 lime
Mynta

Bara att hacka upp, skala och krydda!

Det är en extremt fräsch rätt som nog skulle passa jätttebra som grilltillbehör om man inte vill
äta den som förrät som jag gjorde och fick! :)


Frukostgodis

2012-02-16
Idag känner jag mig sjukt förkyld!

Vaknade vid nio och tog ut hunden på en promenad, satte på kaffe och DÄR tog min energi slut.
Sjönk ner i soffan där biogodiset från igår låg. Jag borde väl egentligen ha ätit något hälsosamt typ en fruksallad eller havregrynsgröt eller något men ibland är man inte så duktig.

Det fick bli sura S, salta bildäck, djungelvrål och sura nappar istället. Det var gott det med! :)



Jepp. Frukostgodis.


Alla hjärtans dag-pasta

2012-02-15
Igår var det som bekant Alla hjärtans dag! Jag och Erik brukar inte fira särskilt mycket och hade inte heller bestämt oss för vad vi skulle äta. På Eriks intiativ blev det dock en fläskfilépasta med champinjoner och charlottenlök.



Här kommer ett unjefärligt recept, det är för två personer men så är vi osedvanligt glupska också! :)

1/2 fläskfile i strimlor
en handfull champinjoner, skivade
två charlottenlökar
två vitlöksklyftor
1 dl vin
1 dl buljong (grönskas)
1 dl matlagningsgrädde
1 skvätt oxfond
ett lagerblad
peppar
rosmarin
cayenne

Stek köttet så att det får stekyta, tillsätt löken och champinjonerna och stek tills löken är genomskinlig. Tillsätt vitlöken och stek lite till. Akta så att inte vitlöken bränner. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra tills pastan är färdig! Snabbt och lätt! :)


Blommor!

2012-02-14
Jag har fått så fina blommor, både idag och igår, och måste så klart visa dem!

Eftersom det är Alla Hjärtans Dag idag, och därför att min sambo är så fin, fick jag denna bukett av röda rosor:



Och igår kom mamma och pappa förbi med en jättefin bukett av rosa tulpaner och ranunklar och
något grönt som jag faktiskt inte vet namnet på. Så här fin är den:





Så fint! <3


Citron och marängpaj

2012-02-14
Det var länge sedan jag lagade något ifrån Bonniers kokbok men idag var det dags!
Inte bara för att det är alla hjärtans dag, utan också för att jag skulle få besök.



Jag slog upp efterrättskapitlet i kokboken och hittade en citron och marängpaj.
"Perfekt" tänkte jag och satte igång, det var bara det att jag hade glömt den lilla, men ack så viktiga,
detaljen att läsa igenom receptet ordentligt innan jag startade. Så jag stod där med ett pajskal som jag precis stolt hade tagit ur ugnen och undrade varför min citronfyllning inte tjockande. Jag började läsa igenom steg för steg i receptet och svor över hur överkomplicerat det var. Och sen kom jag till "4msk maizena". Jag panikade lätt och började rota omkring i kylskåpet efter andra fyllningar att stoppa i pajskalet men var till slut tvungen att ringa min gäst och be henne ta med maizena. Så kan det gå, istället för att mötas av en strålande citron och marängpaj möttes hon av kökskaos och ett färdigt pajskal!



Så med lite hjälp lyckades jag ändå med fylla skalet med citronkrämen och baka denna citron och marängpaj,
som faktiskt blev väldigt god (och rätt snygg).



Här kommer receptet, kom för guds skull ihåg att läsa igenom det innan ni börjar!

Citronmarängpaj (till 8 personer):

1 sats pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk strösocker
2 msk vatten

Citronkräm:
rivet skal av 1 tvättad citron
saft av 2 citroner
2dl strösocker
2 msk smör
3 äggulor
3 dl vatten
4 msk maizena

Maräng
3 äggvitor
1dl strösocker
1 tsk citronsaft

Tryck i degen i en form med löstagbar kant, nagga med gaffel och sätt in i kylskåpet ca 30min
Grädda i ugnen på lägsta falsen i  ca 15min på 200 grader. Den ska bli ljust brun.
Blanda ingredienserna till krämen i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.
OBS! Den får INTE koka, då koagulerar äggen. Häll krämen i pajformen och låt kallna.
Blanda äggvitorna, sockret och citronsaften i en rostfri skål, över ett vattenbad och vispa kraftigt.
Marängen ska uppnå 50-60 grader. Ta sedan av den från vattenbadet och vispa kall med en hand- eller elvisp.
Sätt ugnen på 250 grader, stryk över marängen på den kalla citronkrämen och grädda i ugnen tills den har fått färg, 3-5 minuter. Låt svalna innan servering!

/ Johanna



Morgonstund har guld i mund.

2012-02-13
I morse var jag och Jodie ute på en promenad.



Det hade bildats rimfrost under natten och jag var så klart tvungen att ge mig ut och fota allt det vackra!



Jodie var så glad över långpromenaden, hon nosade och åt snö och fick en liten snöhaka...



...och jag fick tid att fota.



En strålande morgon på många sätt!


Lakritsprovning

2012-02-13
I torsdags åkte vi och provade lakrits! Jag fyllde år i tisdags, och Eriks mamma Monic och hennes sambo Håkan hade ordnat så att vi skulle få vara med på en lakritsprovning.

Halv sju, när provningen började bilen brakade min och Eriks bil ihop, mitt i en korsning i centrala Helsingborg, och Håkan fick rycka ut och rädda oss. Det var så himla nära att vi inte kom dit, och vilken förlust det skulle ha varit!

Håkan skjutsade oss till butiken Sand & Lin i Helsingborg som hade ordnat Lakritsprovningencoh det var Lakritsfabriken som var där och visade upp sitt sortiment.

Det var så himla trevligt!  Ann-Sofie, Lakritsfabrikens representant var hur gullig som helst och man blev verkligen inspirerad av deras entrepenörskap. Jag blir så glad av alla duktiga människor det finns, som vågar satsa på att göra något nytt.



Lakritsen från Lakritsfabriken var helt otrolig, Ann-Sofie hade köpt lite lösgodis som vi fick jämföra med,
och vilken skillnad det var! Kul! :) Vi fick också lära oss om hur man utvinner Lakrits från Lakritsroten, och prova allt från rålakrits till choklad med sötlakritshack i.



Vi köpte såklart med oss lakrits hem, något annat skulle vara dumt!

Efter provningen bjöd Sand & Lin på urgoda snittar med bland annat danskt rågbröd och gravad lax, manchego-ost med marmeladfyrkant och urgott vin (enligt Monic).



Det var så roligt att gå på detta just därför att jag aldrig skulle komma på tanken själv. Men jag älskar lakrits och denna provning var verkligen en fullträff. Det finns många fina människor i vår omgivning <3

/ Johanna

Födelsedagsmiddag

2012-02-05
Igår firades jag med en födelsedagsmiddag hemma hos mina föräldrar.
Jag fick välja själv vad jag ville äta men eftersom jag vet att mamma och pappa lagar helt fantastisk
mat fick de fria tyglar att göra vad de ville, och det ångrade jag verkligen inte!

Till förrätt bjöd de på en liten kantarellmacka med sommarkantareller och bröd från Vitaby lanthandel.



Brödet såg ut som en guldklimp!



Och så klart ett gott vitt vin till, detta kom från Australien.

Sedan började mamma och pappa preppa köttet, rådjurssadel.



De lade rådjurssadeln i en ugnsform tillsammans med potatishalvor



Sedan penslades potatisen med olivolja och kryddades med flingsalt. Köttet blev penslat
med en blandning av olja, rosmarin, vitlök, olja, salt och peppar.



Jodie höll sig nära i förhoppning om en smakbit (som hon naturligtvis fick)



Rådjuret serverades med trattkantareller.



Och en sås som pappa hade jobbat med länge. Den bestod bland annat av sishuanpeppar, rött och vitt vin
och rönnbärsgelé. Helt fantastisk som vanligt! :)



Köttet var nog det bästa jag någonsin ätit! Jag vet att det låter som en klyscha,
men det smälte verkligen i munnen!







Till efterrätt blev det en hallon och blåbärspaj men den var så god att det
inte blev några bilder på den. Bästa födelsedagsmiddagen någonsin!

/ Johanna

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus