Citron och marängpaj

2012-02-14
Det var länge sedan jag lagade något ifrån Bonniers kokbok men idag var det dags!
Inte bara för att det är alla hjärtans dag, utan också för att jag skulle få besök.



Jag slog upp efterrättskapitlet i kokboken och hittade en citron och marängpaj.
"Perfekt" tänkte jag och satte igång, det var bara det att jag hade glömt den lilla, men ack så viktiga,
detaljen att läsa igenom receptet ordentligt innan jag startade. Så jag stod där med ett pajskal som jag precis stolt hade tagit ur ugnen och undrade varför min citronfyllning inte tjockande. Jag började läsa igenom steg för steg i receptet och svor över hur överkomplicerat det var. Och sen kom jag till "4msk maizena". Jag panikade lätt och började rota omkring i kylskåpet efter andra fyllningar att stoppa i pajskalet men var till slut tvungen att ringa min gäst och be henne ta med maizena. Så kan det gå, istället för att mötas av en strålande citron och marängpaj möttes hon av kökskaos och ett färdigt pajskal!



Så med lite hjälp lyckades jag ändå med fylla skalet med citronkrämen och baka denna citron och marängpaj,
som faktiskt blev väldigt god (och rätt snygg).



Här kommer receptet, kom för guds skull ihåg att läsa igenom det innan ni börjar!

Citronmarängpaj (till 8 personer):

1 sats pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk strösocker
2 msk vatten

Citronkräm:
rivet skal av 1 tvättad citron
saft av 2 citroner
2dl strösocker
2 msk smör
3 äggulor
3 dl vatten
4 msk maizena

Maräng
3 äggvitor
1dl strösocker
1 tsk citronsaft

Tryck i degen i en form med löstagbar kant, nagga med gaffel och sätt in i kylskåpet ca 30min
Grädda i ugnen på lägsta falsen i  ca 15min på 200 grader. Den ska bli ljust brun.
Blanda ingredienserna till krämen i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.
OBS! Den får INTE koka, då koagulerar äggen. Häll krämen i pajformen och låt kallna.
Blanda äggvitorna, sockret och citronsaften i en rostfri skål, över ett vattenbad och vispa kraftigt.
Marängen ska uppnå 50-60 grader. Ta sedan av den från vattenbadet och vispa kall med en hand- eller elvisp.
Sätt ugnen på 250 grader, stryk över marängen på den kalla citronkrämen och grädda i ugnen tills den har fått färg, 3-5 minuter. Låt svalna innan servering!

/ Johanna



0 Comments


Design by: Designbloggar



Leave a Reply



Name *
Remember me!

Email *

Website adress *

Comment

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus