Wok
Vi gjorde helt enkelt vad min kära fader skulle kalla "Hildur bocks goda kolliox"
det vill säga en kylskåpsrensning. Erik var ju som tur var och handlade igår och av
vårrulleingredienserna slängde vi ihop en wok.
Vi hade i:
en handfull shitakesvamp
en halv morot
en handfull groddar
en handfull räkor
en charlottenlök
en salladslök
en halv chili
en liten bit ingefära
en halv stjälk stjälkselleri
tre klyftor vitlök
en tsk hoisinsås
tre msk japans soya
lite citron och peppar
rapsolja
Detta serverades med risnudlar!
/ Johanna
Äntligen!
Influensa är verkligen ingen hit att få och de enda som faktiskt tyckt att detta har varit julens höjdpunkt
är katterna som har legat hos mig och gosat dagarna igenom!
Idag mår jag dock bättre och fick äntligen sätta igång att laga mat från vårt nyaste kokboksinköp:
The one & only Asiatiskt.
Erik var så snäll och lät mig välja ut en rätt som jag ville laga och sedan körde han iväg och handlade de ingredienser som behövdes.
Jag valde vårrullar! Precis som vanligt ersatte vi- och lade till egna ingredienser. Våra vårullar bestod av shitake-svamp, risnudlar, böngroddar, räkor, chili och ingefära! Tyvärr hittade vi ingen färdig vårrulledeg så det fick bli filodeg istället, något som fungerade hur bra som helst! Vi hade också slut på ägg som används för att "limma" degen så vi använde rapsolja istället. Vi friterade dem sedan ett par minuter i het olja men nästa gång kommer vi att prova att ungssteka dem, man använder ju så sjukligt mycket olja!
Till detta gjorde vi en dippsås av japansk soya, citron, ingefära, chili, vitlök och salladslök.
Herregud, vad goda de blev! Filodegen var extremt krispig och fyllningen hade lite sting från
ingefäran och chilin. Mums! Det enda tråkiga var att vi gjorde alldeles för få...
/ Johanna
Julbordet
Jag avslöjade ju redan tidigare i veckan vad som skulle serveras på julbordet
men jag kunde så klart inte låta bli att fotografera maten när den väl stod uppdukad!
Om jag ska vara helt ärlig bidrog jag inte med så mycket till det (annat än med mitt förträffliga sällskap)
eftersom det redan finns flera fantastiska matlagare i min familj,
förutom med en tomat, avocado och löksallad som såg ut såhär:
Pappa hjälpte mig med att göra en fantastisk dressing till den av vin, olja och soya!
Den whiskygravade laxen med rosmarin och sechuanpeppar både såg ut - och var otroligt god.
Det blev så klart inte sämre med en julsnapps till maten! :)
Det var så mycket mat på julbordet att jag inte fotade allt men jag kunde såklart inte missa huvudattraktionen; Skinkan!
Det är min bror som står och karvar i den på bilden! Denna bild ger den dock inte rättvisa, det kan nog vara den bästa skinkan vi någonsin har haft, väldigt saftig men inte särskilt fet. Perfekt helt enkelt, speciellt med tidigare nämnd senap!
Vi hade såklart också Janssons
Jag måste nog tyvärr erkänna att jag inte är särskilt förtjust i Janssons, men resten av familjen åt den med stor behållning! Det var min duktiga bror Magnus och hans fina sambo Karin som slängde ihop den.
Och så fanns det både sill och ost på julbordet. Jag tyckte att den engelska cheddaren som Magnus och Karin hade köpt på möllans ost var helt fenomenal! Mammas hemmagjorda pastej är också med på bilden.
Dessutom kan man hitta min kära broder på bilden som nallar av julosten..
Så detta och mycket mer fanns på vårt julbord! Jag tänkte avsluta med en bild på julakvaviten och världens bästa sambo!
God Jul!
/ Johanna
Nu är julstöket igång!
Eftersom vi syskon kommer att vara på lite olika platser imorgon kommer vi att fira idag istället!
Mamma och pappa var redan gång med julmaten och viltfärsköttbullarna var redan färdiga,
pastejen var på gång och mammas fina julbröd var redo att gräddas.
Mamma hade dekorerat julbröden så fint med blommor av deg och frön.
De blir extra fina när de är färdiggräddade!
Och våra grannar Allan och Henny, var förbi med det (för mig) viktigaste tillbehöret till julbordet: Senapen!
Den har Allan gjort själv och är verklgen skånes svar på wasabi, så stark att ögonen tåras!
Ge mig en skinkmacka med Allans senap på - då mår jag bra!
/ Johanna
Vegetarisk pasta
Till lunch idag fick det bli en vegetarisk pasta. Eftersom vi kommer att åka runt bland våra familjer under juldagarna kan man också kalla det en kylskåpsrensning..
Jag fräste ihop körsbärstomater, lök, stjälkselleri, charlottenlök, svamp och vitlök. Därefter deglaserade jag grytan med lite vin och buljong och kryddade med peppar och cayenne. Sedan serverade jag det med lite pasta till. Gott!
/ Johanna
På önskelistan!
Idag hittar vi en Kitchen Aid på önskelistan. Vad mycket lättare (och roligare) det skulle bli att vispa, knåda eller mixa!
Men vilken färg skulle man välja? Alla är ju så snygga!
Julen närmar sig!
Idag åkte jag in till centrum för att hjälpa mamma att inhandla det sista
innan jul. Vi var inne hos Widerbergs för att beställa julskinkan till julbordet
i förra veckan och det var den jag åkte för att plocka upp. Efter nästan en
halvtimmes köande fick jag äntigen hämta dyrgripen. Skinkan är tydligen
närproducerad och ska ha vuxit upp på någon av gårdarna här runt Lund!
Jag och mamma passade på att fika lite på hennes jobb, hon hade varit uppe inatt
och bakat lussebussar som hon bjöd på. Hennes lussebulle-recept är ett av de bästa,
och jag ska försöka lägga vantarna på receptet och dela med mig av det till er!
Vårt största samtalsämne var dock julbordet och det verkar riktigt lovande! Hemgravad lax,
rökt lax, sill, viltköttbullar, julskinkan från Widerbergs, lammprinskorvar och janssons.
Båda två hade dessutom läst senaste numret av Buffé (ICAs tidning) och hittat ett recept på en
julsallad med rödbetor, äpple, dill och yoghurtsås som vi var helt lyriska över! Här är det:
Recept:
600 färska rödbetor
3 äpplen
1 dl yoghurt naturell
2 tsk dijonsenap
finrivet skal och juice av 1/2 citron
1 dl finskuren dill
salt och peppar
Hyvla äppel och rödbetor tunt. Blanda ihop yoghurt, senap, citron, salt och peppar till en dressing
Låt gärna stå och vila ca 20 min. Varva rödbetor och äppel på ett fat, toppa med dressingen och hackad dill.
(Bild och recept från Buffé nr 12 2011, s.8)
På önskelistan!
Denna kommer från bagarenochkocken.se och heter Marcato Atlas 150!
Grova tekakor
Jag minns att jag älskade att baka dem och ofta gick upp tidigt på morgonen för att överaska mamma och pappa med nybakade frukostbröd.
Tyvärr hade jag varken hemkunskapsboken eller receptet kvar så vad skulle jag göra? Jo, Googla förståss! Och där ute i cyberrymden hittade jag receptet på de grova tekakorna jag var så sugen på!
Här kommer receptet:
100 g margarin (jag brukar byta ut det till 1dl olja)
4 dl mjölk
50g jäst
2 msk socker
2 krm salt
8-10 dl grovt mjöl (jag tycker att de blir super med grahamsmjöl)
Värm mjölken till 37 grader, vispa i jästen. Tillsätt sedan oljan och de torra ingredienserna, knåda ihop till en deg.
Sätt ugnen på 250 grader och låt degen jäsa i ca 10 minuter.
Knåda degen igen, och dela upp den till runda tekakor, jag brukar få ca 7 st av en deg. Nagga tekakorna lite med en gaffel och baka i mitten av ugnen i ca 8-10 min.
Såhär fina blev de! Jag brukar inte bry mig om att få dem särskilt jämna, tycker att det är vackert att tekakorna ser lite rustika och hemmagjorda ut!
/ Johanna
På önskelistan!
Visst - en mandolin kan tyckas vara lite 70-tal, men med tanke på hur mycket gratänger och potatis och rotfrukter i ugn vi gör (kanske inte så hälsosamt men gott!) skulle en mandolin verkligen förgylla vår vardag!
Denna lyxvariant heter Bron Coucke Mandolin Du Chef Gourmet och är i rostfritt stål!
Favorit i repris!
Denna gång gick knäckgörandet över all förväntan! Det gick så bra att den enda knäcken som fanns kvar när vi kom på att vi skulle fotografera den var - just det, knäcken på bilden..
Vi åt dock inte upp all själv utan tog med oss en del som gå-bort-present!
Här kommer receptet:
2 dl sirap
2 dl socker
2 dl grädde
50g mandel, skållad, hackad och med skalet borttaget
1 knivsudd bakpulver
Bubbelkoka sirap, socker och grädde tills den klarar ett kulprov, tar ca 30min.
Tillsätt mandeln och bakpulvret och häll upp i formar.
Vi valde att koka på mycket högre temperatur denna gången, i en lite mindre kastrull och detta fungerade jättebra! Knäcken blev perfekt hård och lite seg!
Nu ska jag äta upp den sista knäcken!
/ Johanna
Lars tipshörna!
Är det svårt att få av sirapen ifrån skeden när du bakar?
Doppa skeden i lite olja, så glider sirapen lätt av!
På önskelistan!
På önskelistan just nu är de söta minigrytorna från Le Creuset, helst en i varje färg!
Tänk vad fint det skulle vara att servera höstsoppan eller grytan i en sådan!
(Bild tagen från lecreuset.se)
Salviamarinerad fläskfilé med bearnaise
Att göra egen bea var något som varken jag eller Erik hade gjort innan, så vi var väldigt spända på hur resultatet skulle bli. Bearnaise är ju känt för att vara notoriskt svårt att lyckats med, så det var med spänning som vi tog oss an Bonniers recept.
Vi blev därför extra glada över hur såsen blev; len, glansig och väldigt god! Jag tyckte dock att de hade snålat väldigt med kryddmängden i receptet så vi lade till lite extra salt och vitpeppar, och dessutom lite cayenne för att få lite fräs på den! Att laga den tog rätt mycket tid och pyssel men det var den väl värd, snacka om att vi var stolta!
Vi satte också in lite potatis och morotsslantar i ugnen
Och gjorde iordning lite vitlökssmör att lägga på dem
Vi gjorde dessutom en sallad med balamvinäger-dressing, men salladen blev så brun av dressingen att vi struntade att ta med den på bilden! God var den iallafall.
Resultatet ser ni här! Mums!
/ Johanna
På önskelistan!
Idag börjar vi med en (aspirerande) kocks viktigaste redskap - Kniven!
Denna supervackra kockkniv från Lion Sabatier har ett handtag i olivträ och ingår i serien Ideal Provence.
Helt fantastisk och definitivt värd sin plats i vår nya kategori!
(Bild tagen från tretti.se)
Ett mycket litet och obetydligt uppehåll!
Det beror helt enkelt på en inte så obetydlig tenta som visar sitt fula ansikte i slutet av denna vecka.
Om jag har tid och möjlighet kommer såklart fler middagsinlägg upp, men tyvärr måste jag prioritera pluggandet dessa sista dagar...
Har en känsla av att det blir många kakor innan tentan är avklarad! :)
/ Johanna
Ugnsstekta kycklingklubbor
Iallafall slänge jag ihop en marinad bestående av olja, rödvin, honung, soya, tomatpuré och salvia, och den var inte helt tokig. Lite ris och sås till det - sedan har du en perfekt onsdagsmiddag!
/ Johanna
Lars tipshörna!
Glider serveringsskeden ner i formen?
Vänd på den så att tyngden vilar på spetsen, så ligger den på plats!
Nigella
Bild från thecoolhunter.net
Spaghetti carbonara
Den största skillnaden mellan Bonniers carbonara och de jag har gjort tidigare var att jag nu skulle blanda äggen, grädden och osten innan jag hällde dem över pastan istället för att blanda i dem en och en. Fördelen med mitt gamla sätt är att ägget stelnar snabbare, men det löser sig inte lika väl med de andra ingredienserna och resultatet blir då inte lika krämigt.
Återigen ville Bonnier snåla med vitlöken, men det gick jag inte med på och slängde i tre istället för en vitlök. Tyvärr lät jag dem ligga i pannan för länge vilket gav hela rätten en lite bränd eftersmak.
/Erik
Christinas saftiga saffranskaka
Enligt Christina själv är detta en sockerkaka med extra mycket smör, socker och saffran i. Bara på den beskrivningen hör man ju att denna kaka är helt oemotståndlig. Och även Erik, efterättshataren no1 älskar denna kaka! Här kommer receptet:
Sätt ugnen på 175 grader
200 g smör
2 pkt saffran
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver.
Smält smör, blanda i saffran och mjölken. Vispa ägg och socker poröst. Häll i smörblandningen, tillsätt sedan de torra ingredienserna. Baka i ugnen i 40 minuter. Njut!
Jo, jag vet att detta inte har något med Bonniers kokbok att göra, men den är så god att den ändå får en plats på bloggen!
/ Johanna
Lars tipshörna!
Rullar bakplåtspappret ihop sig på plåten?
Häll lite vatten på plåten innan du lägger på bakplåtspappret så håller det sig på plats!
Pasta bolognese
Eftersom det idag är Eriks födelsedag fick han så klart välja vad som skulle lagas ur kokboken. Som jag avslöjade i rubriken blev det Pasta Bolognese! Skillnaden mellan bolognese och "vanlig" köttfärsås verkar vara att man lägger mycket fler ingredienser i Bolognesen, bland annat stjälkselleri och stekfläsk (för oss blev det bacon).
vi började med att ordna vår "mice en place" dvs att vi hackade de ingredienser som skulle hackas, ordnade så att allt som skulle vara i pastasåsen stod framme och att våra redskap var redo att användas. Jag har alltid varit typen som kastar mig till kylskåpet när jag ska ha gräddde och in och rotar i kryddskåpet när jag ska ha buljong, så detta är en omställning för mig. Men fakiskt upplever jag att matlagningen blir mer fokuserad när allt är iordning runt omkring en och ingredienserna är snyggt uppradade!
Vi ändrade, som alltid, lite i receptet. Först och främst skulle man bara ha EN vitlöksklyfta i enligt boken, helt klart ett tryckfel tänkte vi och körde på tre istället. Som jag skrev ovan tyckte de också att man skulle ha stekfläsk i men vi tog bacon istället, eftersom vi redan hade det i kylskåpet. Vidare valde vi att ha krossade tomater istället för färska (en miss när jag handlade) samt att byta ut vitvinet mot rödvin. Vi tillsatte också lite oxfond till såsen för att få den extra rund och go´! Nu när jag skriver inlägget inser jag plötsligt att vi ändrade rätt mycket.. Ah, det är väl det matlagning handlar om!
Vi började med att fräsa vårt bacon och grönsakerna som skulle ner i såsen, sedan fräste vi köttfärsen i oljan som blev över.
Efter det tillsatte vi krossade tomater, tomatpuré, vin och fonden, samt kryddor och lagerblad!
Sen fick det puttra på i en timme under lock.
Resultatet blev faktiskt över all förväntan, födelsedagsbarnet kom fram till att detta nog kan ha varit den godaste Pasta Bolognese han någonsin har ätit! Succé alltså! Receptet som vi följde ungefärligt finns på sidan 63.
/ Johanna
Ingen vanlig dag!
Hurra hurra hurraa!
Knäck!
Vi körde på receptet som står på s.554 istället.
Som vanligt var jag lite disträ och fick för mig att man skulle ha 200g sötmandel i smeten! Efter att ha hackat ca 100g dvs halva påsen började jag tycka att det var en väldans massa sötmandel att ha i, så jag slutade hacka där. Nu såg jag att det var 50g mandlar som behövdes. Whoops!
Eriks pappa Lars hade en hel del smarta tips att komma med, bland annat att man skulle smöra bakplåtspappret för att "limma" fast formarna så att de inte välte när man fyllde dem. Det funkade så bra att vi bestämde att han skulle få sin egen lilla tipshörna här på bloggen!
Enligt receptet skulle knäcken koka i 20-30 minuter. Inte för oss. Vi kokade och kokade och jag tror att vi bestämde oss för att ta av kastrullen från plattan efter en timme, då var smeten vackert gyllenbrun.
Tyvärr visade sig senare att vi nog hade varit lite snabba ändå, trots kulprov, eftersom knäcken blev lite klibbig.
Vi bestämde oss för att göra om smeten i veckan och för att se om det blir bättre andra gången om.
Knäcken blev trots sin klibbighet supergod, och rätt så fin!
Så, våra knäckfunderingar:
Vi kom fram till att för att knäcken ska bli hårdare måste man nog koka på högre värme. Detta ska testas nästa vecka och vi ber om att få återkomma igen i denna fråga!
/ Johanna
Sconesen
Sconesen blev spröda och fina, men Johanna menar att degen skulle ha knådats lite mindre för en bättre konsistens.
Vill du själv kolla receptet kan du göra det på s 520.
Till sista sidan med Bonniers kokbok!
Vi kommer utgå ifrån Bonniers kokbok för att lära oss grunderna i matlagning. Vi ser fram emot att lära oss att koka buljong och reda såser, filéa kyckling och laga den till perfektion, lära känna de franska örternas innersta mysterier och dessutom svänga ihop en dessert eller två från boken (eller hela avsnittet).
Varje dag ska vi laga (minst) ett recept ur kokboken och bild samt en liten rapport kommer att läggas upp här på bloggen så att ni kan diskutera, analysera eller bara känna hur hungern vaknar. Målet är att ha lagat så många rätter ifrån boken vi kan på ett år.
Så, till verket: Scones!
Bild lånad från Ginza.se